-
Diş doktoruna ne sıklıkta gidilmeli?
Doktorunuz farklı bir tavsiyede bulunmadıysa eğer 6 ay aralıklarla kontrole gidilmesi idealdir.
-
Diş röntgeni çektirmek ne kadar zararlı?
Panoramik röntgen olarak isimlendirdiğimiz tüm çenenin görüntülendiği röntgenlerde tüm bir öğleden sonrayı güneş altında geçirmek veya 3-4 saat bilgisayar başında oturmakla eş değer radyasyona maruz kalırsınız. Başka bir deyişle, bir göğüs röntgeninin yaklaşık 3'te 1'i kadar radyasyona maruz kalırsınız. Periapikal röntgen dediğimiz tek bir dişin görüntülendiği küçük röntgenlerde ise panoromik röntgenin yarısından biraz daha az miktarda radyasyona maruz kalırsınız.
-
Dişlere iyi gelen gıdalar nelerdir?
C vitamini eksikliği özellikle dişeti problemlerine sebep olmaktadır. Bu nedenle C vitamini kaynağı olan yeşil sebzeler, kivi, portakal gibi meyvaların tüketimi faydalıdır. Çilek, ananas içeriğindeki çeşitli asitler ile dişlerin temiz kalmasına faydalı olmaktadır. Elma hem içeriğindeki vitamin, mineral ve meyva asitleri ile diş yapısına faydalıdır hem de sert yapısı ile çiğnendiğinde ağız ve dişlerin mekanik temizlenmesini sağlar. Fosfor kaynağı olan balık tüketimi yine diş sağlığı için faydalıdır. Kalsiyum içeriği yüksek gıdaların tüketimi genel iskelet sistemi ve diş sağlığı için oldukça yararlıdır. Süt ürünleri içinde peynir ve yoğurt tüketimini özellikle önermekteyiz.
-
Hangi diş fırçasını kullanmalıyım?
Bu konuda bir diş doktorunuza danışarak karar vermeniz gerekmektedir. Genellikle orta sertlikte fırça kullanımını önermekteyiz. Fırçadan ziyade fırçalama şekliniz ve sıklığınız önemlidir. Günde 2 veya 3 defa yuvarlak hareketler ile dişetlerinize masaj yaparak, normal parmak basıncı uygulayarak fırçalamanız gerekir. Dişlerin tüm yüzeylerini; iç, dış ve çiğneme yüzeylerini fırçaladıktan sonra dilinizi fırçalayarak işlemi bitirin. Fırçayı çok bastırma ihtiyacı duyuyorsanız, yumuşak fırça kullanın. Çok sert fırçalama diş yüzeylerinde aşınmaya sebep olur. Elektrikli fırçalar hem başlıklarının küçük olması hem de kendiliğinden dönme hareketine sahip olmaları nedeniyle sizi yormadan etkin bir fırçalama yapmanızı sağlar.
-
Diş fırçalarken midem bulanıyor, ne yapmalıyım?
Diş fırçalarken mide bulantısı şikayeti yaşıyorsanız; baş kısmı küçük fırçalar seçin, fırçalama sırasında devamlı burundan derin nefes alıp verin. Bir anda fırçalama işlemini bitirmeye çalışıp kendinizi zorlamayın. Birkaç saniyelik küçük molalar verin. Tadı size en güzel gelecek macunu seçin. Nane aromalı macunlar midenizi biraz daha rahatlatacaktır.
-
Diş fırçalarken dişlerim kanıyor, ne yapmalıyım?
Diş fırçalama sırasında dişetleriniz kanıyorsa sakın fırçalama yapmaktan vazgeçmeyin. Normal fırçalama işlemine devam edin. Merak etmeyin fırçalamak dişetlerinize zarar vermez ya da daha fazla kanamaya sebep olmaz. Dişeti iltihabına bağlı olarak görülen bu şikayette dişetleriniz kanadıkça ödemi azalacağı için sizi rahatlatacaktır. Bu nedenle fırçalamaktan çekinmeyin, en kısa sürede diş doktorunuzda randevu alın.
-
Hangi diş macununu kullanmalıyım?
Diş macunu, dişlerimizi fırçalarken fırça ile dişimiz arasında bir ara yüzey sağlar. Fırçanın dişe zarar vermeden, diş yüzeyinde daha rahat hareket etmesini sağlar. İçeriğindeki maddeler sayesinde diş dokusuna destek olur, aroması ile ağızda temiz bir nefes oluşmasını sağlar. Ancak önemli olan dişleri etkin şekilde fırçalamaktır. Hassasiyet şikayeti olan dişlerde flor oranı yüksek macunların kullanımını önermekteyiz.
-
Diş parlatma tozlarını kullanabilir miyim?
Çeşitli market veya eczanelerde satılan diş parlatma tozlarının kullanımını kesinlikle önermiyoruz. Bu tozların içinde aşındırıcı toz partiküller mevcuttur. İlk kullanıldığında diş lekelerini gideriyor ve daha beyaz bir görüntü sağlıyor gibi gelse de aslında diş dokusunu aşındırdığı için çok kısa sürede tekrar ve çok daha yoğun lekelenmelere sebep olur ve dişlerinize zarar verir.
-
Diş ipi kullanmak şart mıdır? Ne işe yarar?
Tam bir diş temizliği için diş ipi kullanımı şarttır. Her ne kadar düzenli fırçalıyor olsak da dişlerimizin bitişik yapısından dolayı fırça diş aralarını tam olarak temizleyemez. Diş çürüklerinin büyük bir kısmı da dişlerin arayüzlerinden başlar. Dişlerinizi güzel bir şekilde fırçaladıktan sonra diş ipi kullanırsanız, diş aralarından çıkan artıkları gördüğünüzde şaşıracağınızdan eminiz. Günde 1 kere, gece diş fırçaladıktan sonra diş ipi kullanımı idealdir. Diş ipi kullanımına alışıksanız gün içinde de öğünlerden sonra kullanabilirsiniz.