Diş Taşı Temizliği

Dişlerimizin dişeti ile birleştiği noktada 1-2mm'lik dişe yapışık olmayan serbest dişeti alanı vardır. Dişe yapışık olmayan bu bölge cep gibi bir boşluk oluşturur. Bu bölge dişeti cebi olarak adlandırılır. Yediğimiz yiyecekler, içecekler, bakteriler ve tükürük içindeki mineraller bu cebe dolmaktadır. Gıda artıkları ve tükürük içerisindeki kalsiyumla birlikte bu birikintiler zamanla sertleşir ve diştaşlarını oluşturur. Nekadar iyi bir ağız bakımı yapıyor olsak da dişeti cebinde belli aralıklarla diştaşları oluşmaktadır. Oluşan diştaşları belli bir süre sonra dişetinin beslenmesini engeller ve artan bakteri miktarı ile birlikte dişetlerinde iltihaba sebep olur. Kırmızı, şiş ve kanamalı dişetlerinin sebebi temizlenmeyen diştaşlarıdır. Uzun süre temizlenmeyen diştaşları ağız kokusuna da sebep olmaktadır.

Diştaşları Nasıl Temizlenir?

Kavitron adını verdiğimiz ultrasonik titreşim yapan aletler ile diştaşlarının diş yüzeyinden uzaklaşmasını sağlıyoruz. Diştaşı ve bakteri plağının bıraktığı tortuları temizlemek içinde yüksek turda dönen aletlerimiz ile fırçalama yani cila yapıyoruz. Böylece temiz, pürüzsüz bir yüzey oluşturarak bakteri plağı ve diştaşlarının tekrar yerleşmesini zorlaştırıyoruz.

Genellikle tek bir seansta 15-30 dakika arasında süren bir işlemdir. Anesteziye gerek olmadan yapılabilir. Ağrılı bir tedavi değildir.

Diştaşları Temizlendikten sonra tekrar oluşur mu?

Evet oluşur. Ağızda tükrük salgılandığı sürece, yeme içme faaliyetleri gerçekleştiği sürece diştaşları da oluşur ve bunu engellemenin bir yolu yoktur. Bu doğal bir süreçtir. Düzenli diş fırçalamak, diş ipi kullanmak oluşumu geciktirir ancak tamamen ortadan kaldırmaz. Gıda alışkanlıkları, fırçalama alışkanlıkları ve tükrüğün yapısında göre bazı kişilerde daha hızlı oluşurken, bazı kişilerde uzun sürede birikim gerçekleşir. Bu nedenle 6 ya da 12 ayda bir diş doktorunuzun tavsiyesine göre diştaşı temizliği yaptırmanız gereklidir.