Kanal Tedavisi
Dişlerimizin en dışında sert mine tabakası, onun altında daha yumuşak olan dentin tabakası, en iç kısımda da dişin sinir dokusu bulunmaktadır. Sinir dokusu dişin kuron kısmından başlayarak kanallar halinde diş kökü boyunca devam eder. Dişe canlılık ve his veren bu sinir yapısıdır. Dişte başlayan bir çürük ihmal edildiğinde ya da gözden kaçtığında çürük ilerleyerek sinir dokusuna kadar ulaşır. Dişte sıcağa, soğuğa karşı hassasiyet, üstüne basarken oluşan ağrılar bu durumun habercisidir. Böyle durumlarda dişin sinirinin alınması işlemine kanal tedavisi adını veriyoruz.
Kanal tedavisi, anestezi altında, dişin çürüğü temizlendikten sonra dişin içindeki sinir dokusunun ince el aletleri ile temizlenip, kalan boşlukların özel maddeler ile doldurulmasıdır.
Dişin durumuna göre, kanal tedavisi bazen tek seans, bazen iki ya da üç seans sürebilir. Dişin sinir dokusunda iltihaplanma oluşmuş ise kanal tedavisi seans süresi uzamaktadır ve bazen tedavinin antibiyotik ile desteklenmesi gerekebilir.
Kanal tedavisi, diş dolgusundan farklı bir tedavidir. Kanal tedavisinde dişin kökleri içinde yer alan sinirler çıkarılır ve sinirlerin yer aldığı kanal boşlukları doldurulur. Diş dolgusu ise dişin kuron kısmında yani dişeti üzerinde görebildiğimiz yüzeyinde çürük nedeniyle oluşan madde kayıplarının doldurulmasıdır. Kanal tedavisi yapılan dişlerin üzerine kompozit diş dolgusu, porselen dolgu veya porselen kuron yapılır. Kanal tedavisi sonrası dişler kırılganlaşır, bu nedenle kompozit dolgudan ziyade porselen dolgu veya kuron yapılması daha koruyucu bir tedavidir.