Protez ve Porselen Dişler
  • Zirkonyumla normal poselen dişin farkı nedir?

    Normal porselen olarak tarif ettiğimiz kaplama çeşidi, alt yapısı metal bir alaşımla hazırlanan ve üstüne diş porseleni pişirilerek dışının diş rengi porselen ile kaplandığı bir yapıdır. Kaplamanın dışı porselen olmakla birlikte iç yüzünü çevirdiğinizde koyu metal yapıyı görebilirsiniz. Metal alt yapılı porselenler, doğal diş gibi ışığı yansıtamazlar. Altta ki metal yapı ışığın yansımasına engel olur, bu nedenle de daha mat bir görünüme sahiptir. Ağızda uzun süre kullanıldığında dişetinde gri bir bant şeklinde metal renkleşmesi görülür. Bu özellikler sağlığımızı etkileyecek negatif özellikler değildir, sadece estetik açıdan negatif sonuçlara sebep olmaktadır. Zirkonyum, beyaz renkte özel bir metaldir. Sanayi kullanımında "Seramik Çelik" olarak adlandırılır. Fiziksel dayanıklılığı çok yüksektir, beyaz renktedir ve çok iyi seviyede doku uyumluluğuna sahiptir. Zirkonyum porselenlerde, kaplamanın dışı da içi de beyaz renktedir. İçinde gri bir metal rengi olmadığı için ışığı yansıtması doğal dişe yakındır. Doğal bir diş gibi canlı bir görünüm sağlar. Dişeti uyumu olarak da metal alt yapılı porselenlerden çok daha avantajlıdır.

  • Poselen lamina yaptırmak için dişlerim ne kadar kesilecek?

    Porselen lamina tedavisi, tüm protetik tedaviler içinde dişlerinize en az kesim uygulanan tedavi seçeneğidir. Kuron ( kaplama) ve köprü işlemlerine oranla çok daha az kesim gerektirir. Ancak nekadar kesim gerektiğini, dişlerinizin mevcut şekli ve nasıl dişler istediğiniz belirler. Eğer küçük bir dişi büyütmek ya da geride duran bir dişi öne almaksa amacımız hemen hemen hiç kesilmeyeceğini söyleyebiliriz. Ancak dışarıya doğru çıkıntılı bir işi biraz içeri almaksa amacımız ozaman bir miktar kesim gerekecektir.

  • Porselen Lamina Yaptırırsam Ne gibi Sorunlar Yaşayabilirim?

    Porselen lamina yaptırdığınızda, seanslar sırasında minimumda olsa aşındırma yapıldığı için hassasiyet yaşayabilirsiniz. Geçici restorasyonlar hem tedavi boyunca sosyal yaşamınızı aksatmamak ve estetik olarak sorun yaşamamanız için yapılıyor hem de diş yüzeylerini örttüğü için hassasiyet riskini minimuma indiriyor ama yine de bu süreçte çok soğuk, çok sıcak yiyecekler rahatsız edici olabilir. Laminaların yapıştırılmasını takiben 1-4 hafta süreyle işleme ve yapıştırı malzemenin etkisine bağlı olarak hafif şiddette geçici bir hassasiyet sorunu yaşayabilirsiniz. Bu sorun zaman içinde azalarak kaybolacaktır. Porselen laminalar her ne kadar yeterince dayanıklı olsalar da dişin ön yüzünü yapıştırma esasına dayandıkları için çok sert gıdaları ısırmanızı, koparmanızı önermiyoruz. İşlem uygulanan dişlere gelebilecek darbelere karşı dikkatli olmanızı öneriyoruz. Doğal dişlerinizde olduğu gibi porselen lamina uygulanan dişlerde de, diş fırçalama ve diş ipi uygulamasını lütfen ihmal etmeyin.

  • Porselen dolgu nedir? Porselen dolgunun normal dolgudan farkı nedir?

    Diş çürüklerinin tedavisinde plastik esaslı diş renginde kompozit dolgular kullanılmaktadır. Porselen dolgu, diş çürüğü temizlendikten sonra oluşan boşluğun porselen ile doldurulmasıdır. Kompozit dolgu maddelerinin yapısal özelliği nedeniyle zaman içinde büzülmeye uğrarlar, renk dayanıklılıkları çok iyi değildir, zaman içinde renk uyumlarını kaybederler. Porselen dolguların zaman içinde boyutsal bir değişim gösterme özelliği yoktur ve renk dayanıklığı oldukça iyidir. Bu iki özelliği göz önünde bulundurduğunuzda porselen dolgu, kompozit dolgulara göre oldukça üstündür. Porselen dolguların bir başka ve çok da önemli bir özelliği vardır. Dişin kütlesel olarak büyük kısmının yok olduğu, doğal diş dokusunun ince kaldığı durumlarda kompozit dolgu maddesi mevcut diş dokusunu desteklemez. Sert bir darbe ya da sert bir gıdanın çiğnenmesi sırasında ince kalan diş dokusu kırılıp gider. Porselen daha sert ve dayanıklı bir malzeme olduğu için kalan diş dokusunu destekler ve güçlendirir. Dişin büyük kısmının çürükle kaybedildiği, doğal dokunun ince kaldığı durumlarda porselen dolgu veya porselen kuron kaplama yapılması çok daha doğru bir yaklaşımdır. Porselen dolgu için diş çürükleri temizlenip dişe şekil verildikten sonra ölçü alınır ve porselen dolgu laboratuarda hazırlanır. Dişte prova edildikten sonra dişe yapıştırılır. 2 seans süren bir tedavidir. Porselenden yapıldığı için normal dolguya göre maliyeti yüksektir.