Kompozit Dolgu
Dolgu, diş çürüğü temizlenip o boşluğun kompozit adı verilen ve ışıkla sertleşen camsı plastik bir malzeme ile doldurulması işlemidir.
Kompozit dolgular tek seansta uygulanır.
Çürüğün büyüklüğüne göre kompozit dolgu bazen anesteziye ihtiyaç duyulmadan yapılır, eğer derin bir çürük varsa o zaman lokal anestezi uygulanarak yani o diş uyuşturularak yapılır.
Kompozit dolgu maddeleri diş rengine uygun malzemeler olduğu için estetik olarak güzel sonuçlar verir.
Zaman içinde kompozit dolgu maddesi büzülme gösterir. Bu durum dişle kompozit dolgu uyumunun bozulmasına, dişle dolgu arasında boşluklar oluşmasına, bu boşluklarda oluşan sızıntı sebebiyle yeni diş çürüklerinin oluşmasına sebep olur. Tüm bunların sonucunda da kompozit dolgunun değiştirilmesi gerekir. Bu büzülme özelliği nedeniyle düzenli kontrollerde doktorunuz mevcut kompozit dolguların durumuna bakıp size bilgi verir.
Kompozit dolgunun yapımı sırasında dişe kimyasal işlemler uygulandığı için işlemden sonra belli bir süre hassasiyet sorunlarına sebep olabilir. Birkaç günden birkaç haftaya kadar görülen bu hassasiyet sorunu giderek azalır ve zamanla kaybolur. Hassasiyet sorunu zaman içinde düzelmiyor, azalmıyor ve hatta artıyor ise o zaman dişe kanal tedavisi yapılması gerekebilir.